2014. május 19-23.
Lovaglás 1.

Egészségfejlesztő – szemléletformáló – iskolai programok megvalósítása a tanulók egészségének védelme, valamint az egészséges életmód viselkedésbe épülése érdekében – mindennapos testnevelés részét képező mozgásprogramok - lovaglás

2014. május 19-23-ig lovagláson vehettek részt tanulóink. A program helyszíne Berettyóújfaluban a Szász tanya volt. A tanyára Komádiból autóbusszal szállították el a gyerekeket csoportonként.

A lovas foglalkozás célja a tanulók sportolási lehetőségeinek bővítése volt, egy olyan mozgásforma bemutatása, amely változatosabbá teheti a mozgáskultúrájukat és beilleszthető a mindennapos testnevelésbe is. A helyszínen bemutatták a gyerekek számára, hogyan lehet a természettel, az állatokkal szorosan együtt élni. Az iskolában elsajátított biológiai, művészeti, hon- és népismereti ismeretanyag kiegészítésére és szemléltetésére is lehetőséget adott a program.

A helyszínre érve a tanya tulajdonosa fogadta a csoportokat, a pihenő részben egy kis üdítő, frissítő elfogyasztása után körbejártuk a tanyát. Itt a régi tanyasi élet minden kelléke megtalálható: láthattak kemencét, régi használati és háztartási eszközöket, berendezési tárgyakat. A tanya gazdag állatvilágát érdeklődve figyelték. Lovakat, pónilovakat simogattak, megnézték a pár napos kiscsikót, a szamarat. Ámulva nézték a teljes pompáját megmutató pávát, az amerikai fekete sertést és a koca körül szaladgáló kis mangalicákat.

A tanya bemutatása és a helyszín bejárása után megtekintettük a gyakorlóterületet. A lovas oktató ismertette a pályán tartózkodás szabályait és a balesetvédelmi tudnivalókat. Bemutatták a lovaglás során használatos védő- és egyéb felszereléseket és szemléltették használatukat. Felkészítették a gyerekeket a lovaglásra, ennek során bemutatták a lóra ülés biztonságos kivitelezését és a lovon való helyes testtartást. Ezután a gyerekek egyenként felülhettek a lóra és gyakorolhattak rajta. A lovasedző közben futószáron tartotta a lovakat. Később a nagyobb és gyakorlottabb gyerekeknek átadták a futószárat, majd ők vezették körbe a lovakat. A lovaspálya szélén álló gyerekek nem fogytak ki a kérdésékből, amelyekre az oktatók készségesen válaszoltak.

A lovaglás alapismereteinek elsajátítása során a lovardarend megismerésére, a lovon való stabil ülés kialakítására és a lóval való ismerkedésre volt lehetőségük a gyerekeknek. Többen is jelezték, hogy szívesen megtanulnának és eljárnának lovagolni, ha lenne rá lehetőségük.

A lovaglással párhuzamosan kis csoportokban hintózásra vitték diákokat a város utcáin. Nagy élmény volt ez a program is a kellemes nyári időben.

A ló, a lovaglás, a hintózás és a tanyasi élet bemutatása a gyerekek számára gazdag élményanyagot adott. A szabadidő hasznos eltöltésének egyik formáját ismerték meg a tanulók a lovaglás során. Kellemes környezetben, jó hangulatban telt el az idő és maradandó élménnyel gazdagodtak a tanulók.

A lovaglásról készült képeket itt lehet megtekinteni.TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-1000