2013. december 9-12.
Úszás 1.

A program címe: Mindennapos testnevelés részét képező mozgásprogram


A program helyszíne: Bihar Termálliget, Berettyóújfalu, Népliget u.


2013. december 9-12-ig a mindennapos testnevelés részét képező mozgásprogram részeként uszoda- és fürdőprogramon vettek részt iskolánk tanulói a berettyóújfalui Bihar Termálliget Strand- és Termálfürdőben.

A csoportok Komádiból Berettyóújfaluba autóbusszal utaztak. Az uszodába érkezés után a gyerekek átöltöztek, majd az uszodatérben sorakoztak. A foglalkozást András Balázs úszómester tartotta. Ismertette a tanulókkal az uszodarendet, az uszodában szükséges rendszabályokat, majd egy rövid baleset-megelőzési tájékoztatót tartott. A foglalkozás célja az volt, hogy az úszni nem tudó gyerekeknek kis vízben legyen vízbiztonsága. Az óra során kiderült, hogy sok gyerek még strandon és uszodában sem járt. A program fő célja az volt, hogy vízbiztonsági, vízhez szokató feladatok során kialakuljon a gyerekek biztonságérzete, tudják egyensúlyukat megtartani, ne essenek pánikba egy esetleges vészhelyzet során.

Zuhanyzás után szétválogatták az úszni tudó és úszni nem tudó gyerekeket. Az úszók az úszómedencében irányított, majd szabad feladatok során gyakorolhatták az úszást és javíthatták úszástechnikájukat.

Az úszni nem tudó gyerekek különböző játékos feladatokat kaptak: egy léc alatt kellett átbújniuk, gyakorolták a vízbe merülést, úszódeszka segítségével siklottak, majd úszódeszka nélkül. A vízhez szokató feladatokhoz tartozott a medence széléről a kis vízbe ugrás, utána siklás deszka nélkül. Pihenő időben a meleg termálvizes medencében hallgatták az úszómester utasításait. Itt gyakorolták egyenként az ún. döglött béka pózt. Ez nagyon tetszett a gyerekeknek, örömmel végezték a feladatot, miközben szinte észrevétlenül megtanulták, hogy mély vízben, vészhelyzetben ezt a gyakorlatot alkalmazva sokáig a víz felszínén tudnak maradni.


A foglalkozás második része az úszómedencében folytatódott. A korábban megtanult gyakorlatokat a mély vízben is gyakorolták. Ezután vízi kiütő kezdődött, amit a gyerekek nagyon élveztek. A foglalkozás végére kellemesen elfáradtak, a félősebb, víztől tartó gyerekek is felszabadultak a játék során.

Az uszodai program után átöltöztek a gyerekek, a strand büféjében üdítővel, mini szendvicsekkel várták őket. Mindenkinek jól esett a kis frissítő a vizes program után. A büfé előterében rövid pihenő következett, tévét néztek, beszélgettek, majd felszálltunk az autóbuszra és hazautaztunk Komádiba.

Tanulóink a program során egy olyan tanórán kívüli tevékenységben vettek részt, amelynek során hasznosan töltötték el a szabad idejüket és felejthetetlen élményekkel gazdagodtak.

Az oktatásról néhány kép itt megtekinthető.

 

 TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-1000