2014. november 17-21.
Lovaglás 2.

Egészségfejlesztő-szemléletformáló - iskolai programok megvalósítása a tanulók egészségének védelme, valamint az egészséges életmód viselkedésbe épülése érdekében – mindennapos testnevelés részét képező mozgásprogramok - lovaglás

2014. november 17-21-ig a TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-1000. számú pályázat keretében iskolánk tanulói lovagláson vettek részt Berettyóújfaluban a Szász tanyán. A tanulóinkat busszal szállították a tanyára csoportonként.

A lovaglás célja az volt, hogy tanulóink számára kibővítsük a sportolási lehetőségeket, változatosabbá tegyük a mozgáskultúrájukat, és a tevékenység beilleszthető legyen a mindennapos testnevelésbe. Megismerkedtek a lovaglás élményével, ami a szabadidő hasznos eltöltésének egyik formája.

A helyszínre érkezve a kedves fogadtatás után egy kis vendéglátásra invitálták a gyerekeket a kemencével fűtött, barátságos, a régi időkre emlékeztető házba.

Sétálás közben megnézték a tanyán élő állatokat. Nagy tetszést aratott a szamár, ami hangjával is üdvözölte a gyerekeket. Megcsodálták a hatalmas bivalyt, a sok szép lovat, a visítozó kismalacokat, a baromfiudvar lakóit. Megsimogatták a békésen szundikáló kiscicákat, az újszülött kiskutyákat.

Ezután a gyerekek lovas kocsira szálltak és városnéző programon vettek részt. Énekszóval, vidám hangulatban értek vissza a tanyára. A tanulók lovagláson is részt vettek. Kicsit izgultak a lovak közelsége, nagysága miatt, de mindenki kipróbálta, átélte a lovaglás élményét. Ezután a két csoport helyet cserélt.

Lovaglás közben a gyerekek a tanya bejárati kapuja mögött sok állatot láttak. Bár a sáros talaj miatt ide nem tudtak bemenni, a nyitott kapun keresztül figyelték az állatok etetését.

Két nagy lovon és egy kis pónin is lehetőség volt a lovaglásra. A karámban minden tanuló három kört mehetett. A forgószínpadszerű tevékenységek során minden gyermek minden tevékenységet kipróbálhatott. Azok, akiknek éppen nem volt más dolguk, az állatokat etették az ólakban, vagy labdázhattak az udvaron.

Hamar észrevették, hogy az udvaron új, fából készült játékok várják őket. Azonnal birtokba vették azokat, és mindenki kipróbálta a mászókát, a hintát és a csúszdát is.

Gyorsan elrepült a lovaglásra szánt idő és gyermekeink sok élménnyel gazdagodva, vidám hangulatban tértek haza. Sokukban megfogalmazódott, hogy szívesen járnának lovagolni, ha mód és lehetőség nyílna rá.

Az eseményről készült képeket megnézheti a galériában vagy ide kattintva.TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-1000